kennismakers

Kennismakers, 7 keer je collega’s beter leren kennen

Als je zelf een teambuilding organiseert of net start met samenwerken als team dan wil je vast je collega’s beter leren kennen. Hieronder zeven verschillende, luchtigere en diepgaandere kennismakers die zorgen dat je je collega’s beter leert kennen.

Kennismaker 1: Werkvorm Kennismaken met sleutelbos

2 minuten per persoon

Vraag elke deelnemer aan de hand van zijn/haar sleutelbos iets over zichzelf te vertellen.

Kennismaker 2: Werkvorm Kennismaken in drie vragen

2 minuten per persoon

Dit is mijn favoriete kennismaker. Gebruik deze drie vragen voor een snelle indruk: Hoe heet je? Met wie woon je? Wat is je grootste blunder? Doordat je bij elke vraag een stapje dieper gaat, krijg je al snel een beeld van de persoon. De eerste vraag weet iedereen, hoewel volledige namen soms onbekend terrein zijn. De tweede vraag is afhankelijk van het team meer of minder bekend en daarnaast levert de laatste vraag altijd hilarische verhalen op die je allemaal helpen beseffen dat we ook maar gewoon mensen zijn.

Variatie: Oefen je luistervaardigheid en wijs na het vertellen van je blunder iemand aan die je mag proberen samen te vatten.

Kennismaker 3: Werkvorm Kennismaken met je hand

2 minuten per persoon

Een kennismaker waarbij je vijf dingen over jezelf vertelt aan de hand van je vijf vingers. Je kunt afhankelijk van je doel verschillende betekenissen aan de vingers toekennen. Ik geef een aantal opties, gebruik ze niet allemaal maar kies er één uit of bedenk nog een alternatief. Let op, sommige opties zijn spannend. De eerstgenoemde optie is vaak de veiligste.

Duim: Vertel waar je goed in bent, waar je trots op bent,

Wijsvinger: Vertel waar je op gericht bent, waar je focus ligt

Middelvinger: vertel waar je een hekel aan hebt, waar je kwaad van wordt, waar je absoluut niet tegen kunt

Ringvinger: vertel waar je trouw/loyaal aan bent, van wie je houdt of met wie je een betere relatie wilt.

Pink: Vertel waar je niet zo goed in bent, wanneer je je klein voelt, of waar je nog in wilt groeien

Kennismaker 4: Werkvorm Kennismaken lucifer

+/- 30 seconden per persoon

Vraag deelnemers zichzelf voor te stellen in de tijd dat de lucifer brandt. Afhankelijk van de lengte van de lucifers en de manier van branden kunnen ze langer of korter praten. Een snelle werkvorm met een zekere hilariteit, hoewel sommige mensen het niet voor elkaar krijgen iets zinnigs te zeggen met een brandende lucifer in de hand.

Kennismaker 5: Werkvorm Kennismaken

Ongeveer 30 minuten

kennismakers

Deel eens wat ‘onschuldige’ persoonlijke zaken met collega’s zoals: waar je geboren bent, broers of zussen, op wat voor basisschool je zat, wat je als kind lastig vond, hobby’s, je eerste baan(tje). Juist deze onschuldige zaken helpen weer te zien en te beseffen dat achter elk teamlid een persoon zit, die ook gewoon een thuis heeft, alledaagse problemen en de boodschappen moet doen, iets dat we hoe logisch het ook klinkt, soms gewoon vergeten.

Variaties: Wil je het eenvoudiger maken, stel dan vragen die je met één of twee woorden kunt beantwoorden. Wil je het luchtiger maken, dan kan het grappig zijn om ze te vragen op één van de vragen een fout antwoord te geven en kun je collega’s laten raden welke van deze antwoorden niet klopte.

Kennismaker 6: Werkvorm Samenwerken met mijn buurman

2 minuten per persoon

Een leuke kennismaker voor teams die al wat langer samenwerken en waar een basis van veiligheid is. Vertel in één regel waarom het zo fijn is om samen te werken met je rechter buurman/buurvrouw. Het is bijzonder wat er gebeurt als mensen deze dingen uit durven spreken.

Kennismaker 7: Werkvorm Lastig en Leuk

Minimaal 5 minuten per persoon

Doe een rondje: deel met je teamleden twee persoonlijke dingen (mag van het werk, mag privé):

  1. Iets dat je lastig vindt en met je meedraagt
  2. Iets en iets waar je blij mee bent of een glimlach van krijgt als je eraan denkt.

Doe dit in deze volgorde zodat je afsluit met iets leuks. Let op! Deze werkvorm kan best heftig zijn, dus het is goed om hier op de veiligheid te letten binnen je team. Zakdoeken zijn niet altijd overbodig. Bij deze oefening kan een externe helpen om het in goede banen te leiden.

Meer werkvormen

Een andere leuke werkvorm om in je team te doen is de werkvorm ongeschreven regels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *