5 Teambuilding tips voor een geslaagde teambuilding in de zorg
Het organiseren van een geslaagde teambuildingsactiviteit is niet altijd even gemakkelijk. Vijf gratis teambuilding tips om je daarbij te helpen. Laat hieronder gerust jouw tip voor teamactiviteit achter.
Tip 1: Zorg dat je het verschil tussen teambuilding en sociale tijd met collega’s scherp hebt
Sociale activiteit is wel tijd met je team maar geen teambuilding, het bevestigt namelijk de rollen en het gedrag die er al in je team zijn. Teambuilding is bouwen aan je team, het is samen kijken hoe je als team wilt bouwen, hoe je samenwerkt en welke rollen mensen innemen. Vanaf daar kun je kijken of dat werkt en of er iets anders nodig is. Beiden zijn nodig, maar welke hangt af van waar je staat. Als je even een lastige tijd hebt binnen de samenwerking dan kan een etentje helpen, maar soms werkt dat averechts. Schat goed in of je sociale tijd met collega’s nodig hebt of meer dan dat.
Teambuilding tips om je team te bouwen (teambuilding)
- Ontdek hoe je als team samenwerkt, het liefst op een actieve manier
- Bekijk wat voor rollen jij en je collega’s innemen en of je blij bent met hoe dit gaat
- De rollen van Belbin kun je hiervoor goed gebruiken, een korte versie vind je hier
- Een andere manier om hier het gesprek over te voeren is het maken van een DISC profiel
- Bekijk waar je als team trots op bent en wat jullie sterke kanten zijn, kijk hoe je deze meer kunt gebruiken
Bij teambuilding kan het verstandig zijn om een onafhankelijke procesbegeleider te betrekken. Hier kan ik je bij helpen, voor meer informatie, klik gerust door.
Teambuilding tips om je team te onderhouden (sociale tijd)
- Samen eten: van een bijna gratis picknick tot een duur restaurant
- Bijkletsen na de vergadering
- Spelletjes doen
- Borrelen met collega’s
Tip 2: Denk na over het effect van de teambuilding
De opbrengst van teambuilding verschilt per activiteit: bowlen en steengrillen doet minder met een team dan samen een kano recht zien te houden of ervaringsgerichte werkvormen omdat collega’s meer van zich laten zien naar mate een oefening ongemakkelijker of minder comfortabel is. Maar als teams mogen kiezen is de verleiding groot te kiezen voor comfortabelere vormen van teambuilding.
Tip 3: Neem tijd voor reflectie
Als je bouwt aan je team is het essentieel dat de link naar de persoon en het werk gemaakt worden. Hiervoor is reflectie nodig, maar helaas wordt daar vaak te weinig tijd voor genomen. Probeer na een opdracht of oefening altijd even door te vragen met vragen zoals:
- Wat zag je gebeuren?
- Herken je dat in je werk?
- Hoe kun je hier anders mee omgaan?
Tip 4: Onthoud opgedane inzichten
Natuurlijk het gaat om het proces, maar de inzichten die opgedaan worden zijn belangrijke reminders. Maar het probleem is dat verreweg de meeste van die inzichten worden vergeten doordat ze niet uitgelicht, herhaald of opgeschreven worden.
Tip 5: Neem vervolgstappen
Als er gereflecteerd wordt en er worden inzichten opgedaan, dan zie je het daarna soms alsnog misgaan doordat teams hier niet mee aan de slag gaan. Voor langdurig effect is het heel belangrijk om de inzichten te gebruiken om een vervolgstap te zetten als persoon, collega’s of als team in geheel. Een vraag die je kan toevoegen aan de vragen bij vraag drie is: wat willen we hierover afspreken?
Zoek je een geschikte teambuilding voor je team?
Neem contact op met zorgteamtraining en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.
Welke teambuilding tips heb jij voor je collega’s? Deel ze hieronder!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!